Objavio: CEA | 18/05/2011

KORISTI OD PRISTUPANJA EUROPSKOJ UNIJI

VAŽNA ODLUKA
Hrvatska bi mogla pristupiti Europskoj uniji do 2014. godine. Ključeve članstva drže građani koji će na referendumu donijeti odluku. Stoga je važno informirati javnost o koristima europske integracije kroz racionalne rasprave, kako bi se argumentima izbjegao svaki pokušaj populističkog zamagljivanja stvarnosti, širenjem različitih strahova i mitova o Europskoj uniji. Odlučivanje na referendumu je ozbiljna stvar i ne može se prepustiti neznanju i predrasudama. Svaki odgovorni građanin se čak i besplatno uvijek može poslužiti internetom ili u knjižnici posuditi neku knjigu i uzeti promotivni materijal vezan uz Europsku uniju, kako bi dobio točne informacije.

STABILNOST
Pod utjecajem Europske unije Hrvatska se već počela razvijati u otvoreno i građansko društvo, u kojem će se štite ljudska prava i slobode. Pod pritiscima Europske unije, Hrvatska mora reformirati pravosuđe i suzbijati raširenu korupciju, kako bi uspostavljala uvjete za vladavinu prava, temeljnu vrijednost svakog slobodnog društva, od čega će korist imati svi građani i poduzetnici. Sudovi će zato trebati biti efikasniji u rješavanju predmeta i neovisni od politike, kako bi pravda bila dostižna i brza.

SUODLUČIVANJE
Hrvatska ima priliku sudjelovati u stvaranju europske budućnosti kroz ravnopravno suodlučivanje o zajedničkim javnim politikama, imajući pravo na korištenje vlastitim jezikom. Europska unija ima ambiciozne strateške planove za rast konkurentnosti i zaposlenosti te Hrvatska treba iskoristiti pozitivne prakse drugim država članica i poticaje koji dolaze iz Europske unije.

RAZVOJNI EU FONDOVI
Već sada nam je otvorena pretpristupna pomoć putem IPA projekata, a nakon pristupanja još mnogo veći iznosi u sklopu EU fondova. Dakako, iskoristivost tih bespovratnih sredstava ovisi o administrativnim sposobnostima za upravljanje projektima. Svrha korištenja EU fondova u sklopu regionalne politike EU je smanjivanje razlika u gospodarskom standardu pojedine regije, odnosno velika prilika za regionalni razvoj, poticanje zapošljavanja i mobilnosti radnika, razvoj investicijske klime i poduzetništva, investicije u prometnu infrastrukturu (pogotovo željezničke pruge), zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, poljoprivredu i ruralni razvoj, nevladini sektor i druga područja. Iznosi koji se nude predstavljaju jedinstvene prilike, obzirom da hrvatski javni sektor nema toliko raspoloživih sredstava za razvoj, osim ako bismo se htjeli još više zadužiti, pa nakon toga, kao teški dužnici, zatražiti financijsku pomoć iz Europske unije.

LIBERALIZACIJA TRGOVINE
Slobodan pristup zajedničkom unutarnjem tržištu najvećeg svjetskog gospodarstva nam daje priliku za povećanje konkurentnosti gospodarstva te izbor kvalitetnijih i jeftinijih proizvoda, odnosno povećanje dohotka. Europska unija je prostor slobodnog tržišnog natjecanja te slobode kretanja kapitala, radnika, roba, usluga i registracije poslovanja. Poslovni sektor i radnici će imati više poslovnih prilika, bez diskriminacije na temelju državljanstva i složenih birokratskih postupaka.

Temeljna svrha ujedinjavanja Europe je bila upravo ekonomska integracija i liberalizacija trgovine, koja doprinosi povećanju standarda, zbog slobodnijeg i većeg tržišta te snažnije tržišne konkurencije koja ponudom kvalitetnijih i jeftinijih proizvoda istiskuje s neefikasne proizvođače. To se prije svega odnosi na rastući uslužni sektor, provedbom Direktive o uslugama na unutarnjem tržištu.

EURO ZONA
Većina država članica EU pripada i Euro zoni. Premda pripadnost Europskoj monetarnoj uniji nije obveza za države članice, brojne su trgovinske prednosti zajedničke valute, pogotovo zbog nestanka troškova promjene valuta. Također, Europska središnja banka jamči stabilnost cijena i nisku inflaciju, što je dobro za trgovinu i standard potrošača.

STRANI KAPITAL
Ipak, glavni faktor gospodarskog rasta ostaje stvaranje slobodne poslovne klime za priljev stranih investicija, odnosno provođenje domaćih liberalizacijskih reformi. Dakle, Europska unija će predstavljati kvalitetan okvir s mnogo prilika, ali većina uspjeha ovisi o nama. Radna mjesta će se početi stvarati kada se omoguće povoljniji i isplativi uvjeti za privatni kapital i razvoj poduzetničke klime. Dakako, pristupanje unutarnjem tržištu, privatni kapital će se slobodno kretati, kao i radnici, te trgovina robama i uslugama.

EUROPSKI IDENTITET
Europska unija povezuje različite kulture koje su dio njezine prošlosti i spaja ih u europskom identitetu, koji znači uključivanje i pomirenje brojnih razlika. Nekada su Europu razdvajale nacionalne, jezičke, konfesionalne i druge podjele. Današnja Europa nam poručuje da smo „ujedinjeni u različitosti“, kako bismo nadilazili sve sukobe iz naše prošlosti.

ZAR JE SVE TAKO SJAJNO
Europska unija ima svoje nedostatke, kao i svaka država ili integracija. Važno je kako se suočavamo s izazovima. Većina kritika na račun Europske unije dolazi na račun efikasnosti Briselske administracije.

Većina proračuna EU se troši za Zajedničku poljoprivrednu politiku koja se temelji na obilnim subvencijama koje praktički narušavaju načela slobodnog tržišta određena pravilima Svjetske trgovinske organizacije, te na regionalni razvoj koji se odnosi na preraspodjelu novca od bogatijih prema siromašnijim regijama. U tom kontekstu, primjerice mnogi Nizozemci ili Šveđani si postavljaju pitanje zašto se njihova produktivnost treba kažnjavati obvezom davanja velikih iznosa novca u preraspodjelu za južne i istočne dijelove Europe, čiji zaostaci u standardu života se lako mogu objasniti nedostatkom radne etike i produktivnosti, funkcionalnih institucija i vladavine prava, građanske kulture i tržišnog gospodarstva. Mnogima je problematična i samo Briselska administracija koja troši previše novca za svoju birokraciju, pogotovo ako se u obzir uzmu prevoditelji i tiskanje dokumenata na svim službenim jezicima.

Postoje i druge kritike, što nam govori da i Europska unija ima svoje probleme. Dakako, izazove je lakše rješavati za zajednički stolom jer ipak svi težim europskom identitetu i jačanju europskog tržišta, kako bismo bili još konkurentniji na svjetskom tržištu.

Navedene su one ključne koristi koje će Hrvatska imati pristupanjem Europskoj uniji, dok uz njih još postoji veliki niz dodatnih koristi.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

Kategorije

%d bloggers like this: